Ceydak Kalıp, 2023’ü yatırımlarla tamamladı
Otomotiv sektöründe tutarlı ve yüksek kaliteli hizmet politikası ile ön plana çıkan Ceydak kalıp 2023 yılını yatırım yaparak geçirdi. Genel Müdür Kemal Kutay Can, “Önümüzdeki yıl itibarıyla otomotivin yanı sıra savunma sanayisi konusunda da imalatlar yapmak üzere çalışıyoruz” dedi.
Kalıp tasarımı, üretimi ve yurtdışı proje devreye alma çalışmalarında ileri mühendislik ve üretim teknolojilerini kullanarak OEM'lerin tedarikçi ekosisteminde çözüm sağlayıcı bir kalıp şirketi olmak için çalışmalarını sürdüren Ceydak Kalıp 2023 yılını yatırımlarla tamamladı.
Tutarlı ve yüksek kaliteli hizmet ile ön plana çıkan genç ama dinamik bir firma olduklarını belirten Ceydak Kalıp Genel Müdürü Kemal Kutay Can, “2 bin metrekare alanda kendimize ait fabrikamızda hizmet veriyoruz. Pandemi sonrası süreçle birlikte kalıp sektöründe yaşanan hareketlilik bizlere de büyüme anlamında olumlu yansıdı ve akabinde gelen süreçte makine parkurumuzdaki yenilenme ile birlikte gelişimimizi sürdürdük” diye konuştu.
“Yeni makineler aldık”
Doğaya saygılı üretim yaptıklarını, karbon ayak izini düşürmek, ihracat hedeflerine ulaşmak için Avrupa yeşil mutabakat kapsamında gereken yatırımları da hayata geçirdiklerini belirten Kemal Kutay Can, “Devreye aldığımız 157KWh çatı tipi güneş enerjisi santralimiz ile birlikte enerji ihtiyacımızın tamamını yenilenebilir bir kaynaktan elde ediyoruz. Bize önemli bir maliyet avantajı sağlayan bu yatırımın akabinde de makine parkurumuza eklemeler yaptık. Bu süreçte yeni bir freze makinesi, 3 adet tel erezyon makinası aldık ve 250 Ton 5m x 3m tablalı alıştırma presimizin de kurulumunu yaptık. Bu yılı yatırımlar ile geçirdik. Cirosal olarak geçen yıla oranla yüzde 25 dolayında büyümemize karşın kapasite anlamında durağan bir yıl geride bıraktık. 2024 yılında devreye alınacak yeni projelerle birlikte sektördeki hareketliliğin yeniden başlayacağını öngörüyoruz. Ayrıca önümüzdeki yıl itibarıyla otomotivin yanı sıra savunma sanayisi konusunda da imalatlar yapmak üzere çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Çin ile rekabet imkansız bir hal aldı”
Kalıp sektöründeki en büyük sorunun Çin tarafından yapılan ithalat olduğunu belirten Can, “Çin’de oluşan kapasite avantajı ile birlikte önemli bir maliyet avantajı da elde ediliyor. Hammadde, enerji ve personel maliyetleri konusunda Çin ile rekabet edebilmemiz bu şartlarda mümkün değilken, ülke hükümeti tarafından sağlanan önemli bir sübvansiyon da olduğunu biliyoruz. Bizde enerji ve işçilik maliyetlerinde hızlı bir artış yaşanıyor. Hep asgari ücret konuşuluyor ama sanayideki asgari ücret açıklanan rakamın yüzde 25 üzerinden başlıyor. Elektriğimizi kendimiz üretip kısmi avantaj sağlamaya çalışıyoruz. ama mesela ısıl işlem kazanlarında kullandığımız yakıtın fiyatı yukarı gidişini sürdürüyor. Ne yazık ki bu şartlarda Çinli üreticilerle yarışmamız imkansız. Bunun yanı sıra ülkemizdeki birçok endüstride personel sorunu yaşanıyor. Bu dönemde bazı sektörlerde yaşanan işten çıkarmalar sebebiyle elinde yoğunluk olan firmalar kısmı personel bulabiliyor ama hala gençlerin sektöre kazandırılması konusunda ciddi bir problem. Halen daha birçok firma üretim kapasitesini artırabilmek için gereken personel problemini aşamıyor” diye konuştu.