Türkiye kalıptaki yetkinliğini kaybedebilir
Son dönemde azalan proje sayısı ve Çin’den yapılan ithalatların sektörü olumsuz etkilediğini belirten Ceydak Kalıp Genel Müdürü Kemal Kutay Can, “Çin’e kayan işler beraberinde önemli bir Know How’ı da götürüyor. Şirketlerimizde küçülme başladığında önemli bir nitelikli işgücünü tasfiye ederek bu sektördeki yetkinliğimizi kaybetme ihtimalimiz bulunuyor” dedi.
Kalıp tasarımı, üretimi ve yurtdışı proje devreye alma çalışmalarında ileri mühendislik ve üretim teknolojilerini kullanarak OEM'lerin tedarikçi ekosisteminde çözüm sağlayıcı bir kalıp şirketi olmak için çalışmalarını sürdüren Ceydak, 2 bin metrekare alandaki ait fabrikası ile sektöre hizmet ediyor. Sac Metal Kalıpları alanında faaliyet gösteren Ceydak Kalıp, tasarım, final parça üretimi, fason işleme, MAP0 ve MAP1 kalıp ihtiyaçlarına yönelik sektörün dünya devi markalarına parça üretme, kalıp işleme ve kalıp toplama hedefi ile çalışıyor. Ceydak, sürdürülebilir büyümesi ve sürekli gelişimi ilke edinen kadrosu ile Bursa, İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Fas ve Avrupa'nın birçok noktasındaki lokasyonlarda otomotiv sektörünün dev markalarına hizmet veriyor.
Kalıp tarafında yaşanan durağanlığa rağmen proje bazlı olarak da çalışmalarda yavaşlama olduğunu söyleyen Ceydak Kalıp Genel Müdürü Kemal Kutay Can, “Pandemi sonrası dönemde önemli bir yatırım sürecine imza attık. Otomotiv sektörünün içinde bulunduğu değişime ayak uydurmak adına biz de hem teknolojiye hem de sürdürülebilirlik çalışmalarına önem veriyoruz. Makine parkurumuzu ve teknolojimizi geliştirirken enerjimizi güneşten sağlamak adına GES kurulumu gerçekleştirdik. 157KWh çatı tipi güneş enerjisi santralimiz ile birlikte enerji ihtiyacımızın tamamını yenilenebilir bir kaynaktan elde ediyoruz. Buradan sağladığımız avantajı yeni yatırımlarda kullandık. Ama bugün geldiğimiz noktada piyasada ciddi bir yavaşlama söz konusu. Proje tarafı durgun geçerken mevcut işlerin de özellikle Çin’e kayması sektörü olumsuz etkiledi” diye konuştu.
“Avantajlarımızı kaybetmeye başladık”
Türkiye’de kalıp tarafındaki iş akışının yıllardır dengelenemediğini ve dalgalı bir seyir olduğunu vurgulayan Can, “Ülkemizde oldukça dalgalı bir sektördeyiz. Ya iş var ya da yok. Özellikle son dönemde fiyat ve kapasiteler nedeniyle Çin’e kayan işler beraberinde önemli bir Know How’ı da götürüyor. Kalıp tarafındaki şirketlerde küçülme başladığında önemli bir nitelikli işgücünü de kaybederek bu sektördeki yetkinliğimizi önemli oranda kaybetme ihtimalimiz bulunuyor. Kalıp tarafında bir ekosistem kurularak hem mevcut kapasitelerin verimli kullanılması hem de müşteri taleplerine uygun üretimlerin yapılması adına adımlara ihtiyacımız var. Bugün geldiğimiz noktada Know How tarafında ilerleyemediğimiz gibi ucuz işgücü avantajımızı da kaybetmeye başladık. Bu gidişat sadece iç pazarda değil ihracat pazarlarındaki rekabette de geride kalmamıza neden oluyor. Kurun hareketsizliğine karşın maliyet tarafında yaşanan artışlar karlılığı ve rekabet gücünü çok fazla aşağıya çekti. İhracatın artması için şirketlerin kendini güvende hissetmesi gerekirken ne yazık ki günümüz şartlarında en çok şirket devamlılıklarını konuşuyoruz. Ayrıca yazılım tarafında da önemli eksiklerimiz var. Sadece yazılım tarafında önemli bir kaynağı yurtdışına aktarıyoruz. Bu kapsamda yerli yazılımların ana sanayilerce kullanımını maliyetler açısından da kıymetli buluyoruz” ifadelerini kullandı.
“Elektrikli araçlarda fırsat var”
2024 yılında, daha önce yapılan yatırımları ve yatırım finansmanlarının karşılanmasını öncelik olarak belirlediklerini söyleyen Can, “Piyasada yeni proje olmadan yeni müşteri bulmak adına yapılacak faaliyetleri de doğru bulmuyoruz. Mevcut döngüleri koruyabilmek en büyük önceliğimiz. Elektrikli araç dönüşümü tarafında yapılacak çok fazla iş var. Orada değişen bir platform ve birçok fırsat söz konusu ama yine rekabetçiliğe takılıyoruz. Riski dağıtmak adına savunma sanayisi tarafında da projelere teklif vermeye başladık. Sektör karlılığı her geçen gün azalırken özellikle faiz politikaları sektördeki yatırım iştahını da olumsuz etkiliyor. Biz her şeye rağmen üretim iştahımızı koruyup ülkemize katma değer yaratmak adına çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.